3 centrala delarna av Control tonala värde.

PinExt 3 Core Elements of Controlling Tonal Value. social share button 3 Core Elements of Controlling Tonal Value.

Av Gavin Seim

Jag är förvånad över hur ofta kontroll av ljus och mörker ignoreras i dagens fotografi. Våra verktyg är mäktigare än någonsin, men de flesta bilderna saknar den subtila tonala kontroll som gjorde fotografer som Ansel så berömd. En sådan kontroll är nödvändig för att göra en bild ser så bra som det kan.

"Tone" kan vara det minst förstådda och minst utnyttjade faktor i att komponera och efterbehandling bilder. "Det är ett citat från mästerfotografen, Ken Whitmire. Han är åttiotvå och en av världens mest kända pionjärerna inom vägg porträtteringen.

Jag skrev en artikel som heter 5 viktiga nycklar till Fotografiskt Perfection om Pro Photo Show. En av dessa nycklar är utan tvekan den viktigaste, och det är tonal kontroll. Ljus och skuggor och hur de ser ut i den slutliga bilden är kritiska. För att bäst uppnå dem, bör du ha en "visualisering" för din slutliga bilden och bli en mästare på väsentliga tonen kontrollelement.

wenatchee leavenworth portraits morgon091 600x517 3 Core Elements of Controlling Tonal Value.

Morgans Song, 2011 - Det här är en miljö scen så vi har en massa "rollerna" för att ta itu med. Genom att placera föremål på zonerna 6-8 i den slutliga processen och rollerna mestadels i zon 2-4, kunde jag hålla ämnet dominerande och visa scenen jag hade tänkt.

En bild kan se bra ut med bara en snabb global korrigeringsprocess, men inte alls lika bra som det skulle kunna vara med korrekt tonal kontroll. Det börjar i kameran när du ser scenen i ditt inre öga. Ditt sätt att exponera och ställa in din bild kan kontrollera dessa värden. Det bästa sättet jag har hittat för att se det här i mitt sinne är att använda Zon Scale (se Figur 1.).

Till exempel är ett perfekt ljus dela genom molnen och lyser på ditt ämne. Du utsätter för ämnet hud, visualisera det för zon 6. Kanske stöter på bladverk och andra element (den stödjande gjutna) i din scen ner till zon 4. Det skulle vara perfekt eftersom det gör din ämne dominant. Kanske ljuset är jämnare, dock, och för att uppnå detta visualisering, måste du göra tonala korrigeringar senare för att få det blad ner till zon 4. Det kan göras på många andra sätt, men du får den ursprungliga idén. För en ingående titt på zoner kolla, varför du behöver Zone System for Digital .

Följande är tre saker att titta efter när du visualisera och bemästra en bild för att styra färgtoner. Om du förstå och tillämpa dessa principer vid varje steg, kommer bilderna förbättras med stora språng. Följa tonvärdena och dina bilder kommer att sjunga.

Zone System Scale 3 Core Elements of Controlling Tonal Value.

Figur 1: The Zone skala från 1-10. Mellangrå är Zon V (5). Detta visar den mörkaste mörka att de lättaste lätta och är ovärderlig för enkel visualisering och exponera en scen. Varje steg representerar ett stopp, vilket gör det enkelt att flytta din exponering upp eller ner och placera ett element i en viss zon.

1. Exponera För tonala värde.

Jag nämnde zonen skalan ovan. Medan zonen systemet var ett helt system som tillämpas kraftigt på film, betyder det inte att begreppen zoner och visualisering är föråldrade. I själva verket har jag hittat något bättre att styra tonen. Om du inte förstår grunderna i zonsystem, vid stone läsa wiki posten för att komma igång.

En kamera, även i spot-läget, kommer mätaren vad du rikta den mot, placera den i zon 5. Det betyder mellangrå. Men det betyder inte att det är rätt exponering, och våra kameror och mätare inte riktigt ta itu med det. En lätt inslag som en vit sten kan vara en tänd ljust, säger zon 8, medan en mörkare element som skuggan av trädet kan vara mörkare, som zon 3. För att exponera perfekt, vi måste kompensera med hjälp zon 5 som grund men sedan flytta vår exponering upp eller ner för att placera elementet som mäts i zonen den vilar på, eller den zon som vi vill placera den i.

Summan av kardemumman är att exponeringen inte är en absolut, och kameran kan inte göra allt för dig och spika den. Du måste exponera utifrån vad zon du visualisera det element som du mätning vara. Annars kommer du alltid att kompensera senare, och som minskar bildkvaliteten. Se de sex nycklarna .

Sunsets Hidden Falles Yosemite Gavin Seim 600x348 3 Core Elements of Controlling Tonal Value.

Solnedgångar Hidden Falls, Yosemite 2010, Gavin Seim - Jag använde ett lager baserad HDR processen på detta, bearbeta min ljusa och mörka ramar som silver, och lagret blandning i Photoshop. Jag tillbringade en hel del tid på sammansättningen och tonal kontroll att försöka hålla scenen enkelt samtidigt visar alla element. Du kan se stenen ansikten på zonerna 6-7, med förgrundselementen faller drastiskt ända ner till zon 1, hålla dem som rollerna blir för störande.

2. Kanal Process för Light.

Så när du har det bra exponering, är nästa steg en bra process. Beroende på ljuset i din scen, kan det finnas faktorer som konkurrerar om uppmärksamheten med motivet. Dessa måste kontrolleras, och det börjar med processen. Nu grundinställningar som kontrast och andra globala justeringar kan hjälpa, men det går mycket djupare än så.

Först, kan du hjälpa till att kontrollera toner med hjälp av kurvor. Denna kontrollerar befintliga värden. Till exempel, ljusare skuggor, mörkare höjdpunkter, etc. Dessutom kan färgkanalerna kraftigt påverka där två olika element är placerade och kan ändras i de flesta redigeringsprogram. Jag använder LR för detta, och dessa element används i stor utsträckning i mina förinställda samlingar för att styra tonen.

Men låt oss säga att du har gröna träd i en scen som inte är ditt ämne och en röd sten ansikte som är. Kanske du utsatt stenen perfekt, placera den i zon 7, men träden var nästan lika ljus som stenen. De är också i zon 7, när du föreställde dem i zon 4. Använd dina kanaler, kan du selektivt mörkare dessa greener och underkuva dem närmare där du behöver dem. Digital tonala värde kontroll kan vara ovärderligt.

Ashers Morning 700x435 3 Core Elements of Controlling Tonal Value.

Darius Asher Seim, 2011 - Jag ville bara en bild av min son på hans första dag som jag kunde visa. Något att visa honom med utrymme och skala. Jag tände den försiktigt med en enda strobe från den höga höger, visualisera ansiktet runt zon 6-7 och soffan där han satt minskat i zonerna 1-3 soffan.

3. The Burn och Dodge.

Detta är kanske den enskilt mest underutnyttjad verktyg i världen av digital fotografering. Om du säger att du förstår Bränn & Dodge, men använd inte det hela tiden, så har du förmodligen inte förstår det. Därför att när du gör det, kommer du att använda den på nästan allt ditt bästa arbete.

De flesta bilder jag ser har inte utnyttjat bränna & undvika så mycket som de skulle kunna ha för att maximera sin potential. Det verkar vara lite av en förlorad konst, kanske för att någon plugin eller programvara kan göra det åt oss. Det är inte svårt och tar inte så lång tid, men det kräver att tillverkaren har en vision om en scen och styra den själva och inte förlita sig på verktyg.

Inte allt kan göras med globala redigeringar såsom kanaler och liknande. När allt detta är gjort, jag bränner och Dodge, ljusare område på en bild för att placera dem i zonen jag tänkt. Det kan bokstavligen ta en röran scen full av konkurrerande element och förvandla det till en scen med ett dominerande ämne fullt av stora rollerna. Du behöver inte alltid behöver beskära saker. Du behöver bara kontrollera dem.

Ibland kommer jag brinna och dodge med LR borstar. Det är snabbt och effektivt för grundläggande redigeringar. Men för mitt bästa arbete, kommer jag nästan alltid gå in i PS. Varför? För i Photoshop (ja, även i Elements), kan du bränna & Dodge selektiva tonala intervall. Detta innebär att du kan mörkna bara skuggområden, ljusare bara höjdpunkter, etc. Detta är en nivå av kontroll tidiga fotograferna hade inte, och, används väl, det är som magi för att manipulera ljus. Inga plugin eller automatisk effekt kan ersätta den.

Jag kan inte säga direkt hur man bränner och fint, men det är något som jag diskuterar i detalj i mitt HDR Magic, videoverkstad . Det finns också en del andra inlägg om det i arkivet här på Seim Effects.

Avslutningsvis, kom ihåg att Burn och Dodge är den sista raden, den sista verktyget för att finslipa dina färgtoner. Med den kan du styra var betraktarens öga går, hur det blir där, och allt däremellan. Börja arbeta med den obevekligt, och du kommer snart att behärska det.

Det finns så mycket mer som kan sägas om detta, men jag är redan långt över tusen ord. Jag ska låta dig gå och jobba med den och dela dina framgångar och idéer i kommentarerna.

Gav

Seattle Midnight Seim 700x404 3 Core Elements of Controlling Tonal Value.

Midnight Seattle, 2009 - Seattle är en hektisk scen. Jag gjorde en kväll HDR, men bearbetat det milt med globala justeringar, förinställningar åtgärder etc. Men till slut arbetade jag mycket noga färgtoner. Jag tillbringade timmar arbetar med enskilda byggnader och element för att leda ögat genom scenen. Jag blev belönad för min insats. Detta var invald i 2010 PPA Lån Insamling och publicerades i Professional Photographer Magazine 2011. Jag var ganska upphetsad.

Mer Great Stuff Från Seim Effects ...

ad cf slim 3 Core Elements of Controlling Tonal Value.

Detta inlägg är publicerat i Inspire , specialeffekter , tips och taggade , , , , , , , . Bokmärk den permalänk .

4 Svar på 3 centrala delarna av Control tonala värde.

 1. Edward Allen säger:

  Bra artikel Gavin, tack.

 2. D säger:

  Bra artikeln :-)
  Om du inte har något emot kan du dela den plats du var när du tog Seattle skyline.

 3. Gavin Seim säger:

  Tack D. Som till Midnight Seattle. Alla detaljer om den bilden är på min dagbok ... http://f164.com/midnight-seattle-nightscape/06/2009/

 4. D säger:

  Tack kompis :-)
  Nu en dag inte många människor är villiga att dela placeringen av tekniker med andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda dessa HTML-taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>